Andando se aprende a andar
Ondertussen werken we toch al weer drie weken in Hospital de la Solidaridad. Manu heeft 1 week NKO, 1 week labo en 1 week gynaeco achter de rug, Silvie 2 weken gynaeco en 1 week labo. Tijd dus om in een mooi overzichtje onze kennis met jullie te delen!
- een gebouw is overrated: het ziekenhuis bestaat immers nul komma nul uit beton of bakstenen, wel uit twee rijen containers (je hebt vast wel al exemplaren ervan gezien bij de dichtsbijzijnde haven), waarbij elke container is voorbehouden voor één specialisme
- 1e lijn is overrated: who needs huisartsen als je hier kan kiezen bij welk specialisme je wil zijn?
- subtiliteit is overrated: Silvie begon de eerste dag op pediatrie, maar na fijnzinnige opmerkingen van de betreffende arts zoals 'mijn ex-vrouw komt ook uit België, die vond ik maar niks, maar misschien kan jij haar wel vervangen' en 20 keer opnieuw proberen om diezelfde avond toch maar samen te gaan dansen, was de switch naar gyneacologie de volgende dag snel gemaakt
- eigen ziekenhuismateriaal is overrated: patiënten worden hier verwacht hun eigen steriele handschoenen, en plastieken speculum, mee te brengen
- steriliteit is overrated: steriele handschoenen die op de grond vallen, worden zonder blozen even later gebruikt voor een vaginaal toucher, kapotte zakjes met urine worden achteloos in een ander open potje gegoten voor de analyse, en laten we tijdens bloednames na het ontsmetten toch vooral niet vergeten om nog eens met onze vuile vinger aan de vena te voelen
- zorg dragen voor de eigen gezondheid is overrated:meestal zie je hier enkel patiënten met al vergevorderde stadia van kanker, huidziektes etc. Wanneer wordt verteld aan een patiënte met complete mola (= enorme toename van trofoblastcellen van de placenta, zonder dat een embryo aanwezig is), dat meteen een Rx Thorax gemaakt moet worden, en zo snel mogelijk een operatie moet volgen omdat haar situatie levensbedreigend is, zien we de patiënte nooit meer terug nadat ze hoort dat de operatie 600 soles (toch wel de volledige 150 euro...) kost
- vredelievendheid is overrated: of hoe verklaar je anders dat Manu op een gemiddelde voormiddag NKO zo'n 3 patiënten met een gebroken neus passeren?
- textbook cases zijn overrated: 26-jarigen die komen voor een reumatoïde profiel, 19-jarigen met vergevorderde baarmoederhalskanker, we draaien er onze hand niet voor om
- uitzieken is overrated: 1x je neus snuiten staat voor griep, en dus antibiotica. 1 uur buikpijn staat voor bacteriële infectie, en dus antibiotica. 1 maal vaginaal vochtverlies staat wederom voor vaginale infectie en dus antibiotica. Silvie had een bloedneus: eerste vraag van de arts: je hebt toch al wel een pilleke gepakt?
- klinische lijn technieken zijn overrated: bloednames zijn makkelijker wanneer je eerst de naald uit de stuwende vena haalt, en dan pas de garrot lost; na een 'puja señorita' wordt een speculum gewoon recht op recht ingebracht om het dan los te laten zodat je met andere dingen kan bezig zijn
- en tot slot: chirurgen zijn overrated: er waren eens 2 chirurgen die een salpingectomie moesten uitvoeren. Chirurg 1 duwt chirurg 2 opzij, zodat Silvie het kan overnemen, en de assistent-chirurg mag zijn tijdens de operatie
Oftewel: het leven zoals het is: Hospital de la Solidarid ;-)
Ondank dat er geen enkel hygiënevoorschrift ofzo wordt nageleefd, klinkt het echt wel super leerrijk!! Ik had echt graag meegegaan, verdomme! :p
Precies al, hoe zal ik het noemen, rare ervaringen meegemaakt! Moet je maar mee kunnen omgaan als je België gewoon bent :)
Veel succes nog daar!!
Ongelooflijke medische ervaring die je daar kan opdoen in deze zeer moeilijke omstandigheden.
oppassen echter voor de hygiênische omstandigheden waarin je moet werken. zij hebben daar misschien andere bacteriën dan in Europa, en een besmetting kan zuur opbreken. Dus hou u aan de hygiêne.
Hey Silvietje en consoorten,
ben ik blij dat ik in België woon en de gezondheidszorg hier toch wel "wat beter" is dan daar.
Ik ga straks ook nog eens bij de dokter langs. Als ik dat verhaal ga doen amai... Maar ja, die zal ook wel weten hoe het er daar aan toe gaat zeker.
Je ziet dat het hier in Belgenland nog zo slecht niet is!
Zoals papa Manu het schrijft: zie toch maar dat jullie zelf de nodige hygiëne en voorzorgen in acht nemen. Veiligheid voor alles!
Het amusement verder.
mama Silvie
zoiets lezen leert ons hier in België wat meer relativeren.
Hou je taai
Voorzichtig zijn daar hé!
kan je ook emails lezen, ik stuur je er eentje